ECoduri.com - coduri pe intelesul tuturor.
ECoduri.com explica diverse coduri: codurile postale pe judete si localitati, coduri telefonice, prefixe de telefonie mobila sau fixa, coduri contabile, sau unele coduri pentru activitati economice, codurile produselor si serviciilor din Romania, cod de conturi bancare ...
CODURICoduri postaleCAEN 2024Coduri CORCPSAPCGPRODROMCoduri SIRUTA
Prefixe telefoniceCoduri Cadastrale






Cod CAEN C

Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala - codurile CAEN

Activitatile din economia nationala sunt grupate in diferite categorii CAEN, sau coduri caen care identifica o companie (firma) dupa domeniul de activitate unde se incadreaza cel mai bine. Lista codurilor caen este publica pusa la dispozitie de Registrul Comertului si utila celor care doresc sa caute codificarea CAEN sau domeniul economic in care se incadreaza firma lui.

Grupe de cod CAEN

 

Sectiunea C. Industria Prelucratoare


10.Industria alimentara

11.Fabricarea bauturilor

12.Fabricarea produselor din tutun

13.Fabricarea produselor textile

14.Fabricarea articolelor de imbracaminte

15.Tabacirea si finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor

16.Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite

17.Fabricarea hartiei si a produselor din hartie

18.Tiparire si reproducerea pe suporti a inregistrarilor

19.Fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului

20.Fabricarea substantelor si a produselor chimice

21.Fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice

22.Fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice

23.Fabricarea altor produse din minerale nemetalice

24.Industria metalurgica

25.Industria constructiilor metalice si a produselor din metal, exclusiv masini, utilaje si instalatii

26.Fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice

27.Fabricarea echipamentelor electrice

28.Fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.

29.Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor

30.Fabricarea altor mijloace de transport

31.Fabricarea de mobila

32.Alte activitati industriale n.c.a.

33.Repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor


Transformarea mecanica, fizica sau chimica a materialelor, substantelor sau componentelor in produse noi.
Materialele, substantele sau componentele transformate sunt materii prime ce constituie produse ale agriculturii, silviculturii, pescuitului, industriei extractive, precum si produse ale altor activitati de prelucrare.

Unitatile din sectiunea privind industria prelucratoare sunt adesea descrise ca fiind uzine, fabrici sau intreprinderi si utilizeaza in mod caracteristic masini actionate electric si echipament pentru manipularea materialelor. in aceasta sectiune sunt incluse, de asemenea, unitati de transformare manuala sau la domiciliul lucratorului, a materialelor sau substantelor, in produse noi; vanzarea catre publicul general a produselor, in aceleasi localuri in care sunt produse, cum sunt de exemplu brutariile si atelierele pentru croitorie de comanda.
Unitatile de prelucrare pot prelucra materiale, sau pot incheia contracte cu alte unitati care sa prelucreze materialele in folosul lor. in industria prelucratoare sunt incluse ambele tipuri de unitati.

Produsul nou prelucrat poate fi finisat, in sensul ca este gata pentru utilizare sau consum ori poate fi semi-finit, pentru a deveni materie prima in vederea unei prelucrari ulterioare.

De exemplu, produsul rafinariei de alumina reprezinta materia prima utilizata in productia primara a aluminiului; aluminiul primar constituie materia prima pentru o uzina de sarma din aluminiu; iar sarma din aluminiu este materia prima pentru o fabrica de produse fabricate din sarma.

Asamblarea partilor componente ale produselor prelucrate este considerata industrie prelucratoare, cu exceptia cazurilor in care activitatea este clasificata in mod corespunzator, in orice clasa a diviziunii 45 (Constructii).
Asamblarea si instalarea masinilor si echipamentelor in unitatile extractive, prelucratoare, comerciale si alte unitati, atunci cand este executata ca o activitate specializata, este clasificata in aceeasi clasa a industriei prelucratoare, ca si producerea articolului instalat.
Asamblarea si instalarea masinilor si echipamentului, care este executata ca un serviciu auxiliar ocazionat de vanzarea marfurilor de catre o unitate angajata in primul rand in prelucrare, comert cu ridicata sau cu amanuntul, este clasificata impreuna cu principala sa activitate.

Intretinerea si repararea masinilor si echipamentelor industriale, comerciale si similare este in general clasificata in aceeasi clasa ca si fabricarea marfurilor.

Repararea articolelor de menaj si a echipamentului casnic, a mobilierului, vehiculelor cu motor si a altor bunuri de consum este clasificata, de regula, in clasa corespunzatoare a diviziunii 50 (Comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu amanuntul al carburantilor) sau 52 (Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor; repararea bunurilor personale si gospodaresti), in concordanta cu tipul de marfuri/bunuri care sunt reparate.

Modificarea substantiala, renovarea sau reconstruirea bunurilor este in general considerata drept prelucrare.
Ca regula generala, prelucrarea pieselor componente si a partilor specializate, a accesoriilor si anexelor la masini si echipamente este clasificata in aceeasi clasa ca si fabricarea masinilor si echipamentelor carora le sunt destinate piesele si accesoriile.
Fabricarea de componente si parti nespecializate ale masinilor si echipamentelor, de ex. motoare, pistoane, motoare electrice, ansambluri electrice, supape, roti dintate, rulmenti cu role este clasificata in clasa de prelucrare corespunzatoare, indiferent de masinile si echipamentele in care aceste articole pot fi incluse.

Granitele dintre sectorul de prelucrare si celelalte sectoare ale sistemului de clasificare pot fi, oarecum neclare.

Activitatea de prelucrare este angajata in transformarea materialelor in produse noi. Rezultatul este un produs nou.

Dar definitia a ceea ce reprezinta un produs nou poate fi, oarecum, subiectiva.

Pentru clasificare, in cadrul CAEN sunt considerate drept prelucrare, urmatoarele activitati:
- Pasteurizarea si imbutelierea laptelui;
- Prelucrarea pestelui proaspat (cojirea stridiilor, transarea fileului de peste);
- Tiparirea si activitatile conexe;
- Productia betonului gata de turnare;
- Prelucrarea pielii;
- Conservarea lemnului;
- Electroplacarea, placarea, tratarea si polizarea la cald a metalelor;
- Fabricarea indicatoarelor si a panourilor de afisaj;
- Reconstruirea sau refabricarea unor organe de masini (de ex., motoarele de automobil);
- Repararea si renovarea navelor;
- Resaparea cauciucurilor.

Dimpotriva, exista activitati care sunt considerate uneori drept prelucrare, dar care, pentru CAEN, sunt clasificate in alta sectiune (adica, nu sunt clasificate drept prelucrare).

Acestea includ:
- Exploatarea forestiera, clasificata in sectiunea A (Agricultura, vanatoare, silvicultura);
- imbogatirea minereurilor si a altor minerale, clasificate in sectiunea C (Industria extractiva);
- Construirea de structuri si operatiunile de prelucrare efectuate pe santierul de constructii, clasificate in sectiunea F (Constructii);
- Activitatea de fragmentare si redistribuire in loturi mai mici, inclusiv ambalarea, reambalarea sau imbutelierea produselor, cum ar fi bauturile alcoolice sau substantele chimice; asamblarea computerelor conform cerintei clientului; sortarea deseurilor; amestecarea culorilor la comanda clientului; taierea metalelor la comanda clientului, toate produc o versiune modificata a aceluiasi produs (nu un produs nou) si se clasifica in sectiunea G (Comert cu ridicata si cu amanuntul).



Home | Coduri Postale | Termeni si conditii de utilizare a site-ului | Contact
Coduri explicate pe intelesul tau. Rapid si simplu!
© 2024 ECoduri.com

 
Cauta cod CAEN

Nota: Poti sa scrii codul caen incomplet



Politica de confidentialitate